Ερώτηση
“Η κιρσοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα; Αν όχι πότε πρέπει να χειρουργηθώ;”
Απάντηση
Οι απόλυτες ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι όταν συντρέχουν όλα τα παρακάτω:
- όταν το ζευγάρι δεν έχει επιτύχει καμία εγκυμοσύνη ύστερα από 1 χρόνο τακτικών, ελεύθερων επαφών
- όταν η βατότητα των σαλπίγγων και η ωοθυλακιορηξία έχει εκτιμηθεί από γυναικολόγο και έχει βρεθεί εντάξει
- όταν το σπερμοδιάγραμμα που έχει επαναληφθεί για 2 τουλάχιστον φορές δεν είναι φυσιολογικό
- όταν ο όγκος του όρχι που πάσχει από κιρσοκήλη είναι μικρότερος ή συνεχίζει να ελαττώνεται με στον περιοδικό έλεγχο
- όταν τα επίπεδα της ορμόνης FSH στο αίμα του άνδρα είναι φυσιολογικά (αν η FSH υψηλότερη του φυσιολογικού υποδεικνύει πρωτοπαθείς βλάβη του όρχι και όχι βλάβη από την κιρσοκήλη)
Ερώτηση
“Είμαι 20 ετών και χθες προσπάθησα να κάνω έρωτα με την κοπέλα μου, αλλά δεν κατάφερα να έχω καλή στύση. Είναι η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει. Έχω στυτική δυσλειτουργία…? τι πρέπει να κάνω?”
Απάντηση
Η σποραδική αδυναμία επίτευξης καλής στύσης μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας και δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά όπως έναρξη μια καινούργιας σχέσης, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, ανεπαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα, στρες, διαφορετικές ερωτικές συνήθεις, ακαταλληλότητα χώρου. Αν όμως η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης είναι επαναλαμβανόμενη τότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Ερώτηση
“Πότε χρειάζεται ένας άντρας, ακόμα και χωρίς προβλήματα στην ούρηση, να επισκεφτεί ουρολόγο;”
Απάντηση
Ο προληπτικός ουρολογικός έλεγχος σε έναν άντρα, χωρίς σημαντικό οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να γίνεται μετά τα 50 του χρόνια. Κάθε άντρας που φτάνει στην ηλικία των 50 πρέπει να επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο τον ουρολόγο του για έναν προληπτικό έλεγχο του προστάτη αδένα που περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και το PSA. Ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συχνά κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια του. Γι' αυτό, οι προληπτικές εξετάσεις είναι ύψιστης σημασίας στην πρώιμη διάγνωση της νόσου, τότε που η νόσος είναι ακόμα πλήρως ιάσιμη.
Ερώτηση
“Είμαι 55 και οι στύσεις μου πιστεύω ότι μέρα με την μέρα χειροτερεύουν. Καταλαβαίνω μια δυσφορία από την γυναίκα μου αν και ακόμη δεν μου έχει πει τίποτε. Έχω φτάσει στο σημείο να μην επιδιώκω επαφές γιατί αγχώνομαι για την αποτυχία ή την απόρριψη από την γυναίκα μου. Τί να κάνω;”
Απάντηση
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, περίπου 500.000 άνδρες παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσλειτουργία της στύσης εκ των οποίων το 52% είναι μεταξύ 40-70 ετών. Η συχνότητα της διαταραχής αυξάνει με την ηλικία, λόγω της αύξησης της συχνότητας διαφόρων άλλων παθήσεων με την πάροδο της ηλικίας (παθήσεις των αγγείων, σακχαρώδης διαβήτης, κλπ), κάπνισμα, λήψη φαρμάκων, κλπ. Οι περισσότεροι άνδρες ακόμη και όταν συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους δεν προσφεύγουν σε ιατρικές λύσεις, αλλά προσπαθούν με ανορθόδοξους τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί, από την εγκατάσταση του προβλήματος μέχρι την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό είναι περίπου δύο χρόνια. Χαρακτηριστικά, μόνο το 20% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει θεραπεία για το 98% των περιπτώσεων. Πρέπει λοιπόν να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος αφού αξιολογήσει την σοβαρότητα του προβλήματός θα σας προτείνει τις πιθανές λύσεις, γιατί λύσεις υπάρχουν!!!